Жителите на Бяла черква на бунт срещу ромски фамилии

Булфото
share

Жителите на Бяла черква излязоха на протест срещу няколко ромски фамилии. Хората поискаха те да напуснат града. Представители на полицията и прокуратурата пристигнаха на място, за да разговарят с протестиращите и местната власт, съобщава Нова телевизия.

Според жителите на Бяла черква напрежението се е нагнетило през последните 3 години, когато многолюдните фамилии се заселили в града. Местните разказват, че преди това те били изгонени от град Павликени и село Върбовка.

„Напиват се, буйстват, карат с висока скорост и грабежи има. Занимаваме всички институции, за да не се стигне до ситуация като в Катуница", разказват хората.

Напрежението ескалирало отново преди седмица след лют скандал в заведение. Не е ясно обаче кой е започнал първи. Тези, срещу които Бяла черква протестира, твърдят, че са жертви на дискриминация.

В събота над 700 души излязоха на протест и събраха подписка за изселване на ромските семейства. Събраните подписи ще бъдат изпратени в Прокуратурата и областната дирекция на МВР.

В Бяла черква не виждат друг изход освен семействата да се изселят. „Те с поведението си провокираха това, което хората правят в момента. Желанието е тези хора да ги няма в този град", коментира кметът на Бяла Черква Албена Тодорова.

Водещи новини

Още новини