Слагат специални гривни на 180 затворници, освобождават ги предсрочно

share

180 условно предсрочно освободени затворници ще надянат електронни гривни до август догодина.

Това предвижда проект за електронно наблюдение на правосъдното министерство, финансиран с част от 7-те млн. евро, които Норвегия ни дава за подобряване на условията в затворите и реинтеграция на излежалите присъдите си. До момента с гривни на глезените у дома са пуснати 11 лишени от свобода от цялата страна, пише в. Труд. В домовете им се поставя приемателно устройство, което реагира, ако носителят на гривната напусне периметъра от 500 м между 22 ч и 6 ч. "Ефектът е доказано дисциплиниращ, а същевременно пести и доста бюджетни средства", обяви във Варна ръководителят на проекта Валентина Караганова. Експерти изчислили, че ако контингентът стигне 650 души, месечният разход за електронното наблюдение ще е 5,80 лв. на човек при 700 лв. издръжка, ако е зад решетките.

Електронното наблюдение трае 6 месеца, а през останалата част от изпитателния срок освободените предсрочно търпят пробация, поясни Караганова. "Има нарушители на режима, но не са много. Най-често се напиват и излизат нощем, когато е забранено", сподели тя. До дни от Шуменския затвор ще излезе и първият български затворник с джипиес, който досущ като Биг брадър ще го следи денонощно.

Тази мярка ще разтовари пренаселените ни затвори, категоричен бе шефът на "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков. Според него в момента зад решетките у нас лежат 9000 души. Най-пренаселен е затворът в Бургас. С около 1 млн. евро от норвежките пари започва ремонт на затворническото общежитие в Разделна.

Водещи новини

Още новини