Над 120 хиляди лева са събраните средства за пострадалите чрез кампанията на БЧК

Булфото
share

Над 120 хиляди лева са събраните само за един ден средства за пострадалите чрез кампанията на Българският червен кръст (БЧК). Това каза председателят на организацията Христо Григоров, предаде "Фокус".  „Това говори за една изключително голяма активност на населението”, посочи той и допълни, че хубавото в случая е, че в кампанията са се включили много представители на бизнеса. В нея са участвали големи търговски вериги, както и производители на храни и напитки.

„Получи се една национална съпричастност към проблемите на хората, а те не бяха малко”, каза още Христо Григоров. По думите му, Българският червен кръст ще продължи да помага на пострадалите, да осигурява храна и вода. Организации на Червеният кръст от Македония, Турция и други страни са предложили своята помощ. „Засега считаме, че можем да се оправим със собствени средства и не е необходимо да искаме международна помощ от структурите на Червения кръст и Червения полумесец”, каза още той.

Христо Григоров посети Варна и увери, че животът там се връща към едни нормални порядки. „Разбира се, има какво още да се прави, почистват се улици и домове, но най-страшното отмина. За мен най-страшно беше и психологическият стрес на хората”, каза още Григоров. По думите му, бедственото положение в засегнатите места най-вероятно ще бъде отменено до ден-два.

„Варна ще има нужда от дългосрочно подпомагане на засегнатите места – има съборени къщи, разрушена канализация, така че общината ще има още доста работа, но тук трябва да се включи и държавата или международни фондове с финансов ресурс, за да се реши проблемът”, коментира Григоров. Във връзка с посещението на президента Росен Плевнелиев и еврокомисаря Кристалина Георгиева в засегнатите от наводненията населени места, Григоров заяви, че тази визита е дала искра надежда на пострадалите от наводненията. По думите му, най-важното е в момента да има координирани действия между всички институции. „Със съвместни усилия всички ще помогнем. Аз съм оптимист”, каза още Григоров.

Водещи новини

Още новини