Отбелязваме Световния ден на бежанеца

share

Днес отбелязваме Световния ден на бежанеца. През 2001 г. Общото събрание на ООН избира 20 юни за Световен ден на търсещите хуманитарна помощ. Датата съвпада с влизането в сила през 1974 г. на бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство, съобщи "Дарик".

По този повод Държавната агенция за бежанци обяви Ден на отворените врати в центровете на агенцията. Тази година Денят е свързан с преодоляването на кризата в страната, възникнала вследствие на бежанската вълна от Сирия.

От 9.00 ч. председателят на Българския червен кръст Христо Григоров и председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев, ще открият Световния ден на бежанеца в центъра за временно настаняване „Враждебна”.

В празничната програма са предвидени песни и танци, изпълнени от най-малките обитатели на лагера, изложби на рисунки и снимки с автори от търсещите закрила, откриване на новопостроени и реновирани обекти, раздаване на подаръци, срещи и прояви на неправителствени организации. Агенцията на ООН за бежанците, съвместно със Столична община, пускат изрисуван автобус в обществената транспортна мрежа.

Водещи новини

Още новини