Учат циганки да шият

share

Циганки ще бъдат обучавани за шивачки в ново социално предприятие в Пловдив. То се създава от българо-германското Сдружение за подпомагане на българските детски домове в партньорство с Националния алианс за работа с доброволци по проект, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси".

Шивашкото ателие е с шест работни места, но идеята е в бъдеще да обучаваме повече хора, заяви Дора Щютц, член на управителния съвет на сдружението, цитирана от БТА.

Социалното предприятие ще ползва помещение в общинския комплекс за социални услуги "Свети Георги". Избрахме шивашката професия, тъй като има търсене на пазара, обясни зам.-кметът по социалните дейности Георги Титюков.

Осем шевни машини са дарени от Германия, а пловдивски бизнесмен ни предложи оборудване на много ниски цени, каза още Щютц. Работата на социалното предприятие за обучение на ciganki ще бъде подпомогната и от немската фондация "Либенау", допълни тя.

През последните 15 г. българо-германското сдружение е вложило в социални проекти в България 3,5 млн. евро. Само за ремонти и подпомагане на пловдивския дом за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Мария-Луиза" са вложени 1,5 млн. евро, каза директорката на социалното заведение Дарина Кукева.

Водещи новини

Още новини