Предлагат Гунди за орден "Стара планина"

share

Иконата на „Левски“ Георги Аспарухов-Гунди ще бъде предложен посмъртно за най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“ първа степен, съобщава в. "Преса".

Инициативата дойде от „синия“ клуб в навечерието на 100-годишния му юбилей, който ще бъде отбелязан с приятелски мач срещу италианския „Лацио“. Двубоят ще се играе в петък, 23 май, от 21,45 ч. на Националния стадион „Васил Левски“. Писмото вече е в спортното министерство, предстои предложение до Министерския съвет. След това ще се чака указ на президента Росен Плевнелиев, както и конкретна дата за церемонията. „Аспарухов без никакво съмнение заслужава почит и най-високо признание. Ще съдействам с всички сили“, заяви за „Преса“ спортният министър Мариана Георгиева. Орденът ще бъде връчен на сина на Гунди - Андрей, който от години живее и работи в САЩ.

Аспарухов изигра 11 незабравими сезона за „Левски“. Избиран е за най-добър футболист и спортист на България, както и в европейската десетка на „Франс Футбол“. Участва на три световни първенства и в големите сблъсъци на „сините“ срещу „Бенфика“ и „Милан“. Загива в жестока катастрофа на 30 юни 1971 г. заедно с друг голям футболист - Никола Котков.

От фонда „100 години Левски“ поканиха на юбилея легендата на ЦСКА Димитър Якимов, който бе сред най-близките приятели на Гунди. Сред почетните гости се очакват и две от големите личности в пловдивския футбол - Христо Бонев и Динко Дерменджиев. Тримата бивши национали от златното поколение през 60-те години ще бъдат настанени сред „сините“ доайени на трибуните.

В същото време организаторите безуспешно издирват двама от 83-мата бивши футболисти, треньори и деятели, определени от феновете за най-заслужили в историята на клуба. Засега опитите за контакт със защитника от 90-те години Валентин Дъртилов и вратаря от 60-те Георги Каменски удрят на камък. Останалите 81 големи фигури от различни поколения, включително обиденият на собственика Тодор Бат­ков голмайстор №1 за всички времена Наско Сираков, вече са потвърдили присъствие. Всички те ще получат значки и медали на специална сцена за огромния си принос към развитието на „Левски“. Организацията на юбилея се извършва от фондация, оглавявана от баскетболния треньор Константин Папазов.

Водещи новини

Още новини