Съюзът на репресираните: Тодор Живков е убиец

Булфото
share
Честването на 100-годишнината на Тодор Живков дискредитира демократичния процес у нас и ни злепоставя пред Европейския съюз, коментира Драго Михалев, председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим.

От организацията определиха вчерашните чествания като провокация. Тодор Живков е един убиец, категоричен бе Михалев. Като аргумент той посочи, че от 9 септември 1944 г. до 27 октомври или за 40 дни, комунистическият режим е избил 26 890 граждани, предаде БЛИЦ.

За сравнение Драго Михалев изтъкна броя на убитите в периода 9 юли 1923 г. до 8 септември 1923 - общо 3 246 души.

На вчерашните тържества в Правец на официалната трибуна е имало и  деца, а български училища са поднасяли цвета и венци. Така е нарушено и правилото за деполитизация на българското училище, заявиха от организацията.

На 8 септември 1944 г., в 9,30 ч. навлиза Червената армия на българска територия, припомни той. Окупацията й продължава до декември 1947 г. Не можем да се съгласим, че това е армия-освободителка. Това е армия-окупателка, категоричен бе председателят на организацията.

Освен репресиите и жертвите, сред греховете на бившия първи председателят на Съюза на репресираните посочи възродителния процес, както и мълчанието на властта за аварията в Чернобил.

Тато е виновен за „разсипването" на българското село, изтъкнаха още репресираните. Тодор Живков може да е направил много за Правец, но Кадафи също е направил много за своя клан, коментираха още те.

Репресираните отново настояха да не се отлага повече създаването на Институт за националната памет. Михалев припомни, че законът за изграждането му е отложен за след изборите. Съюзът е взел решение да не гласува за „членове на БСП, за синове, дъщери и снахи на бившата номенклатура и сътрудници на ДС".

Михалев заяви, че утрешният 9 септември е тъжна дата за всички нас.

Водещи новини

Още новини