Гл. архитект на столицата: Гетата в София са открита язва

share

Гетата в София са открита язва. Това обяви в предаването „Дневен ред“ по ТВ7 главният архитект на София Петър Диков.

Всички сме виновни, защото ние на няколко пъти стартирахме проекти за решаването на тези въпроси, за съжаление, самите ние не го смятаме за важен въпрос. Той е финансов и организационен, посочи Диков.

Запитан има ли опасност Красна поляна да се превърне в гетото на София, архитектът коментира: „Това не е въпрос на жилища или гето, а въпрос на сигурност на хората, на регистрация на българските граждани, на контрол на действията на българските граждани. Що се отнася до тази язва, която съществува, ние трябва най-накрая да започнем да действаме“.

У нас в България циганин не е етническо понятие, а социално. По външни белези много трудно можеш да определиш кои деца са българчета и кои циганчета, по думите на Петър Диков.

„Аз съм привърженик на идеята за реконструкция на средата. То включва училища, задължително образование, задължително обитаване на общински жилища, работа, социални осигуровки. При всички положения принуда, защото иначе няма да стане“, категоричен бе той.

Имаме проекти в Столична община, но ни трябва подкрепа за този проблем, който все повече ще се усложнява, за да не започнат хората сами да се справят с въпроса, коментира още Петър Диков.

Водещи новини

Още новини