Приливна вълна наводни десетки къщи във Видинско (видео)

Булфото Архив
share

Прелели язовири са наводнили десетки къщи във Видинско през нощта срещу четвъртък, съобщиха зрители на БТВ.

Кметът на Община Ружинци Венцислав Ванков потвърди това. „Прелял е общинският язовир в село Гюргич, има наводнени къщи и мазета, евакуираме хората. В селото нямаше ток, доставихме агрегат в един частен имот, където са настанени хората”, обясни кметът.

Ванков допълни, че в селото има екипи на Гражданска защита, а полицията е на крак, за да помогне на хората, сред които има много възрастни и малки деца. Венцислав Ванков не уточни колко души са били евакуирани, защото не са били броени в извънредната ситуация.

В Гюргич водата вече се е оттеглила, информира кметът на Ружинци. По-думите му, стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Предстои в четвъртък да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.

Венцислав Ванков съобщи за проблем и с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни. „Информирах кметицата на Брусарци и съм подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич”, обясни още Ванков.

В съседното село Плешивец бурните води на река Лом са отнесли три автомобила, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове.

Към момента няма затворени пътища в община Ружинци, посочи още кметът.

Приливна вълна е имало в района на Гюргич. Евакуирани са 60 души. Има скъсан водопровод и два моста. Отнесени са коли и животни. Жителите на село Смирненски също са предупредени за опасност от наводнение. Река Лом е с критично високо, има разрушена дига, предприети са мерки за укрепването й. Местните власти успокояват, че непосредствена опасност за населението няма. Най-много щети са нанесени в село Плешивец. Ситуацията там вече се подобрява, отново има и ток.

Водещи новини

Още новини