Откраднали паметната плоча на удавените българи в "Илинден"

share

Паметната плоча за жертвите на инцидента с кораба "Илинден" в Охридското езеро е открадната. Това стана ясно днес, когато се навършват 2 години от трагедията, отнела живота на 15 българи. Монументът бе открит преди година, като надписът вече липсва, а мястото е запустяло и буренясало.

Близките на загиналите отслужиха панахида. Те обявиха, че са готови да търсят справедливост и в международен наказателен съд. Обмислят размера на гражданските искове и очакват да разберат кога апелативният съд в Битоля ще насрочи дата за наказателния процес срещу младия капитан Сотир Филевски и експерта от германската компания "Лойд", издал сертификата на кораба - Бранко Баич.

Адвокатът на близките - Владимир Владимиров - поиска процесът да започне отначало, заради противоречивостта на мотивите към присъдите.

"Вариантите за развитие на процеса са три - делото да бъде разгледано много бързо със съответните констатации, че са допуснати груби материални и процесуални нарушения на закона и то да бъде върнато обратно в съда в Охрид със съответните указания. Вторият вариант е прокуратурата да разшири или да увеличи кръга на обвиняемите въз основа на констатации и указания от второинстационния съд. Третият вариант, който според мен е напълно възможен, е то да се разгледа по същество и на втора инстанция - Апелативния съд в град Битоля", коментира Владимиров пред БНР.

Водещи новини

Още новини