Без имотни облаги излизат големите кметове от мандата

Булфото
share

Без промяна в имотното състояние излизат от мандата си кметовете на 4-те най-големи областни града - София, Пловдив, Варна и Бургас, пише "24 часа".

За почти 6 г. в Столична община кметът на София Йорданка Фандъкова се е сдобила само с нова кола Покупката на Renault Scenic е станала през 2009 г., когато Фандъкова все още е заместник на тогавашния кмет Бойко Борисов, сочат данните от декларациите пред Сметната палата. Фандъкова притежава 1/2 от колата, купена за 6000 лв. Всички имоти, които има столичната кметица, са придобити във времето преди да влезе на “Московска” 33.

“С каквото влязох, с това приключвам”, каза градоначалникът на Пловдив Славчо Атанасов. Според уведомлението му до Сметната палата за последната година той няма спестени пари и нови имоти. “Още живея в панелка от 62 квадрата в кв. Кючук Париж, която е придобита през 2001 г.”, посочи Атанасов. Карал си 4-годишната “Мазда”, която муподарил баща му.

Семейната къща в пловдивското с. Скутаре се води на името на Славчо. Тя обаче е строена през 1992 г. 3-членното му семейство се издържа с кметската заплата от 1500 лв. Съпругата му Елена не работи.

През последната година кметът на Варна Кирил Йорданов също не е придобил движими и недвижими имущества. Той е получил от наем 10 600 лв.

Както е известно, Йорданов е от стар варненски род и семейството му притежава къща-паметник на културата, на бул. “Мария Луиза”.

В декларацията на Йорданов за 2010 г. е посочен разход от 71 427 швейцарски франка. Те са преведени на дъщерята на съпругата му Елена Валеев в Швейцария. Парите са за сметка на фирмата на съпругата му “Ева Медикъл”. Кметът е похарчил още 6000 лв. за пътувания и 7000 лв. в графата “дрехи и др.” в полза на семейството.

Бургаският кмет Димитър Николов също не е придобивал имоти по време на мандата си. През 2007 г. той е обявил със съпругата си Гергана, че притежават апартамент в Бургас (90 кв. м), къща с гараж и двор в с. Велика, апартамент (50 кв. м) в Созопол, дворно място в Росеново. Само на кмета се води жилищен етаж и дворно място във Ветрен, придобити в периода 1995-2007 г.

“Нищо не съм купувал през последните години. Живеем с по-малко разходи отпреди, когато от време на време ходехме на екскурзия”, казва Николов. Допълнителните пари в къщата са идвали от хонорари на съпругата му, която е учител по математика. През 2010 г. тя е декларира 944 лв. като приход от друга стопанска дейност. През 2011 г. сумата е 2740 лв. Гергана Николова през 2010 г. е декларирала дялове във фирмите “Йори” и “Европа-5”.

Внимателни в сделките с имоти в последната година от управлението си са били и кметовете на по-малките областни градове.

Кметът на Смолян Дора Янкова от БСП, има 1/2 от двуетажна къща в с. Момчиловци, която е наследствена. Притежава и земеделски земи и гори.

“Дори не помня в момента колко декара са, но става въпрос за размер, сходен със средния жител на селото. Те са наследство от баща ми Илия”, каза Янкова. Тя има 14-годишно “Рено Клио”. Регистрационния номер СМ 45-45 СМ й го подарили, иначе не би положила усилия. Декларирала е 40 000 лв. кредит от ДСК, с които ремонтирала родната си къща.

Кметът на Видин Румен Видов си е купил “Мерцедес” през 2007 г. за 7350 лв. Той притежава къща с 350 кв. м разгърната площ и двор от 1700 кв. м в с. Иново. Той е единственият кмет на областен град, който си живее на село и няма жилище в града. Видов изплаща ипотечен кредит от над 40 хил. швейцарски франка и потребителски кредит от 8 хил. лв.

Кметът на Добрич Детелина Николова излиза от втория си мандат като собственик на половин апартамент в града. Става дума за второ жилище от 95 квадрата - семейна съсобственост, придобито през 2008 г. със средства от заплати. Пак тогава кметицата е обявила, че е титуляр на банков влог, в който има 70 хил. лв., 4200 долара и 12 986 евро. “Това са пари, трупани с години. Не забравяйте, че съпругът ми е военен пилот с дългогодишен стаж”, обяснява Николова.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев влезе в мандата си без имот, пари и фирмени дялове. Тогава е декларирал пред Сметната палата 8000 лв., собственост на жена му Йорданка. В декларация от 2010 г. е обявил “Шкода Октавия” за 31 хил. лв. от заплати. През тази година не е подал декларация.

1/4 от наследствени къща и парцел в с. Мост, “Мерцедес” за 10 000 лв. и около 100 000 лв. семейни спестявания е имал в началото на първия си мандат кметът на Кърджали Хасан Азис. За 8 г. той е сменил само автомобила си. От 2008 г. кара “Волво” за 20 000 лв. Има 25 000 лв. личен влог и кредитна карта за 20 000 лв.

С “Фиат 125Р” Минчо Казанджиев влиза в кметуването на Ловеч, което продължава вече 8 г. През 2004 г. той има камион и апартамент към 80 кв. м. “Разполагах с влогове, направо бях състоятелен, тъй като нямах кредити”, признава управникът. Тази година е декларирал 1/2 идеална част от вила в с. Сливек. Строена е с кредити и собствени средства. Казанджиев и съпругата му имат влогове за 25 740 лв. и 68 380 лв. заеми.

На 2 пъти през последните 4 г. в мандата си кметът на Силистра Иво Андонов е представял само уведомление, че няма промяна във финансовото и имотното му състояние. В декларацията за м.г. записва, че плаща лизинг за автомобил от 12 000 лв.

“Когато станах кмет, живеехме в панелния апартамент на родителите ми - дърводелец и шивачка. Преди 5 г. изтеглих кредит и си купихме 120 квадрата в нова кооперация”, казва кметът на Монтана Златко Живков. Той приключва трети мандат. Кара “Пежо 307” на фирмата на жена си. Двамата са спестили 183 000 лв.

Няма промяна в имотите си и кметът на Пазарджик Тодор Попов. За 2010 г. кметската съпруга е декларирала участието си в 2 фирми.

Кметът на Шумен Красимир Костов през 2008 г. е теглил 20 хил. лв кредит. “Нямам лична кола”, казва в края на мандата той. Ползва като служебен джип “Фолксваген Туарег”, предоставен от банка. В града често се движи и с таксита.

Водещи новини

Още новини