Пишат нова книга за историята на Радомир

share

Книга за историята на Радомирския край ще излезе този месец, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев.

Автор на труда, разказващ миналото на бившата околия от античността до Освобождението, е проф. д-р арх. Юлий Фърков. Книгата се издава с подкрепата на община Радомир, посочва БТА.

Радомир е най-старият град в Пернишка област. По данни на проф. Фърков в Освободителната война са участвали 83 опълченци от Радомирско. Тук се е намирала първата казарма след Освобождението, тук е било донесено и е съхранявано Самарското знаме.

Два пъти в града е идвал княз Александър Батенберг, за да се поклони пред светинята. В негова чест жителите на Радомир издигнали арка, припомни кметът.

Радомир е единственият български град, в който има паметник на бозаджията, също и водопад в центъра на града, отбеляза Алексиев. Той е и един от трите градове у нас с триъгълен площад.

Общинското ръководство желае да върне в Общинския музей в града значителна част от находките, открити в района, които сега се съхраняват в Регионалния исторически музей в Перник. За целта радомирският музей ще получи статут на второстепенен разпоредител с бюджета, посочи Алексиев.

Водещи новини

Още новини