Търсят наши моряци, спасили екипаж на руска подводница

Булфото
share

Организацията на ветераните-подводничари от седма дивизия на Червенознаменния северен флот в Санкт Петербург издирва българските моряци, участвали в спасяването на членове от екипажа на съветската атомна подводница "К-8".

Това съобщи председателят на Съюза на подводничарите в България капитан Станко Станков, цитиран от БТА.

Инцидентът с "К-8" е станал на 7 април 1970 година в Бискайския залив, разказа Станков. На борда на подводницата е избухнал пожар в реакторния отсек. Той е бил изолиран, като вътре остават предимно офицери и няколко матроси, които опитват да се справят с проблема. Подводницата изплава, останалата част от екипажа излиза, но не може да осъществи връзка със сушата.

На изстреляните ракети като зов за помощ се отзовават моряците от българския кораб "Хаджи Димитър" /тогава "Авиор"/. Бедстващите военни моряци е забелязал вахтеният старши-помощник капитан Георги Петров. Те са качени на борда и им е оказана помощ.

Информация за инцидента е подадена във Варна, а от там - в Москва. На другия ден съветски кораб прибира оцелелите около 40 моряци от вече потъналата атомна подводница.

Членовете на нашия екипаж са наградени с грамоти от главнокомандващия на съветския флот, получават и медали за заслуги към Българската армия. Случаят обаче потъва в информационно затъмнение, а на моряците им е забранено да говорят за станалото, каза Станков.

Руските подводничари се готвят да отбележат официално 45 години от гибелта на "К-8" през април 2015 г., допълни капитан Станко Станков. По думите му ветераните от Санкт Петербург вече са намерили близки на 17 от 20-те загинали при потъването на подводницата. В родните им места са направени символични погребения с капсули морска вода, взета от мястото на инцидента в Бискайския залив.

Руските подводничари обаче искат информация и за спасителите /или техни близки/ на оцелелите съветски моряци, за да ги предложат за награждаване от президента на Руската Федерация.

Издирването вече започна, допълни Станков. По думите му процесът ще трае доста дълго, защото част от работилите на "Хаджи Димитър" по него време са известни с прякори, а не с фамилии. Освен това живеят в София, Бургас и други градове.

Поради тази причина от съюза апелират към всеки, който има информация за местонахождението им да се свърже с ръководството му във Варна.

Водещи новини

Още новини