Напрежение във Вършец заради опит на държавата да настани сирийци

Булфото
share

Нараства напрежението във Вършец заради намерението на държавата да настани там сирийски деца без родители и настойници. Заради притесненията на хората, общинските съветници приеха декларация срещу идеята в Оздравителното училище в града да живеят и учат деца-бежанци, предаде Нова телевизия.

Поводът за декларацията е започналото проучване от страна на държавата в началото на годината, дали има възможност в Оздравителното училище да бъдат настани сирийски деца.

Един от мотивите на общинските съветници е, че настаняването на непълнолетни от Сирия в града ще доведе до оттегляне на инвеститорите и туристите във Вършец.

„Ние не знаем дали са деца. Не получихме официален отговор от агенциите, дали това са деца и на каква възраст са. Дали след това към тази група няма да бъдат донастанявани родители и настойници”, обясни Иван Лазаров – кмет на град Вършец.

Оздравителното училище в момента е със затихващи функции и в него учат и живеят само 23 момичета и момчета от шести, седми и осми клас. Според директора, настаняването на сирийските деца би го спасило от закриване.

„Предполагам, че заради тези деца щяха да бъдат назначени на работа най-малко 10 души. Ние също щяхме да си запазим работните места”, твърди Диана Григорова – директор на Оздравително училище „Никола Йонков Вапцаров” – Вършец.

В писмо до общината, от Агенцията за бежанците и Агенцията за закрила на детето става ясно, че вече са се насочили към друг обект в друго населено място.
 

Водещи новини

Още новини