Деца в розово казаха "не" на насилието

share

Пернишки ученици се облякоха в розово и така казаха не на насилието в училище и върху деца от деца. Инициативата, която е част от национална кампания, подета преди 3 години на 26 февруари, е нвъзпитаниците на СОУ "Д-р Петър Берон" и се реализира за първи път в учебното заведение. Кампанията е провокирана от инцидент в Канада.

През 2007 г., в учебно заведение там, момче отива облечено с розова фланелка, разказа училищният психолог Христина Иванова.

Момчето е подложено на психически тормоз и физическо насилие от съученици. Двама от съучениците на пострадалия, свидетели на насилието, купили над 200 фланелки с розов цвят, които учениците облекли в подкрепа на битото момче. Това всъщност е и отговорът на младите хора към насилниците и заявката им, че всеки има право да се облича както иска и в какъвто цвят прецени, допълни психоложката. В деня на розовата фланелка се оказа, че и момчетата имат дрехи в този цвят, етикиран като момичешки.

За тези, които все пак бяха затруднени, от училището бяха осигурени розови ленти за ръцете. За формите на насилие, за тормоза се говори в училище, много брошури са посветени на темата, но не всичко от това достига до учениците, допълни Христина Иванова, цитирана от БНР.

Водещи новини

Още новини