Отбелязваме 141 години от гибелта на Васил Левски (галерия)

Булфото
share

Днес с възпоменателни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Софийски митрополит Неофит ще отслужи заедно с архиреи от Св. Синод на БПЦ, висши духовници и софийски свещеници панихида за Васил Левски в храма "Св. София - Премъдрост Божия".

В 18:00 часа в столицата пред паметника на Васил Левски ще се проведе възпоменателна церемония по повод 141-та годишнина от обесването на Апостола. На церемонията ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Очаква се пред паметника да се съберат футболни агитки и националистически формации. МВР има готовност да реагира, при опит за провокации или сблъсъци.

От 11:45 часа пред барелефа Васил Левски в Търговище ще бъдат отбелязани 141 години от гибелта на Апостола.

От 17:00 часа в русенския храм "Св. Николай Чудотворец", ще се проведе панихида в памет на Апостола на Свободата, Васил Левски. От 17:30 на пл. „Хан Кубрат" ще се проведе факелно шествие в памет на Апостола. Шествието ще завърши пред Паметника на Свободата.

ВМРО ще поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Кюстендил в 11 часа.

В Босилеград, Сърбия от 13:00 часа ВМРО ще поднесе цветя пред паметника на Васил Левски.

Българската държава организира възпоменателната церемония за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари.

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар.

През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя по следния начин: към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Следователно датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т.нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

Галерията можете да разгледате ТУК:

Водещи новини

Още новини