Кучешки патрули дебнат всекидневно

share

Кучешки патрули дебнат всекидневно в централните столични паркове и следят дали собствениците им спазват реда. Екипите вече са проверили 1200 кучета и са съставили 400 констативни протокола за забравени ветеринарни паспорти, съобщиха от Столичната община.

Освен паспорта, собствениците трябва да носят лична карта, документ за платена такса куче и найлонови торбички за екскрементите. Иначе ги чака 20 лв. глоба. Животните над 10 кг трябва да се разхождат на къс повод - до метър и половина или с намордник. Проверка в парковете показа, че почти няма куче с преграда на устата, пише "24 часа".

Оказва се, че стопаните често не носят всички задължителни документи у себе си. В тези случаи патрулите пишат констативни протоколи и дават 7 дни за представяне на бележките. Стопаните обаче масово били изрядни и глобените са едва четирима, обясниха от общината. Но за тях остава разкарването до кметството.

Кучешки патрули, в които влизат представители на Столичния инспекторат, ветеринар и общински полицаи, в Борисовата градина, парковете Южен, Западен, Северен и “Заимов”. Екипи има и във всички по-големи градинки. За всяка зелена площ има определена кучешка алея. Засега абсолютно забранен за кучета е паркът на Военната академия. Нарушителите ги чака глоба от 50 до 500 лв.

Без никакви документи се оказва стопанката на Бърт, която го разхожда в Борисовата градина. "Поне пликчета за почистване носите ли?", пита д-р Тихомир Пърлев от Столичния инспекторат. Жената вади няколко торбички от чантичката си, докато обяснява, че е забравила паспорта на Бърт вкъщи. "Имате 7 дни да го представите в районното кметство, ако не спазите срока, ще ви глобим", обяснява д-р Пърлев.

В този момент се задава мъж с куче. Щом вижда екипа, веднага слага повода на животното. Проверката показва, че любимецът му Пако е изряден. На вратлето му дори виси метален медальон с телефон и адрес, ако се изгуби.

За 2 часа в Борисовата градина кучешкият патрул е проверил 10 собственици. От тях 7 са изрядни, а трима трябва да докажат, че са платили такса за любимеца си.

"Хората вече се научиха и си носят всичко, дори пликове.Най-изрядни са в парка “Заимов”.

Там не сме установили нито едно нарушение", обясни д-р Пърлев.

В момента се правят проучвания за въвеждането на електронни карти, които ще заменят ветеринарномедицинските паспорти и документа за платена такса. Така стопаните ще трябва да носят само нея, когато разхождат животните си. Вероятно обществената поръчка за изработването на механизма и картите ще бъде пусната до края на годината, а раздаването на електронните паспорти ще е през 2012 г., обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Без повод и намордник могат да се разхождат само в определените от районните кметове спецалеи. Според новите правила, които са в сила от юли, те трябва да са до 10% от зелените площи във всеки район. Районните кметове имат срок до септември да актуализират списъка с местата, да поставят табели и тоалетни.

Повече алеи за разходка в кварталите.

Всяко домашно куче в столицата трябва да бъде чипирано и декларирано пред общинските данъчни служби. Общината дава 6 месеца на стопаните да изпълнят задълженията си. След Нова година глобата за куче без чип ще е до 50 лв.

Едва 152 домашни кучета са кастрирани и чипирани в трите общински центъра до момента. Броят им е почти равен с обработените домашни котки там - 131. Не е ясно колко устройства са поставени от ветеринарните лекари. Всяко домашно животно може да бъде чипирано и кастрирано безплатно в приюта в Богров и в двата кастрационни центъра в Студентски град и Илинден.

Само 2875 софиянци са платили до края на юли такса куче. От нея в общинската хазна са влезли 69 000 лв. За същия период на миналата година изрядни са били 4075 животни.

Специални часове, в които децата да се учат на хуманно отношение към животните планира да организира в школата общината.

Водещи новини

Още новини