Трансмазнините са най-опасни върху филия, с топла напитка. Това съобщи Пенка Христова от асоциацията на животновъдите, цитирана от БиНюз, на кръгла маса за рисковете от употребата на трансмазнините в храните, позовавайки се на изследвания В САЩ. "Можем да вървим поне към тази първа стъпка и затова призоваваме институциите са се стратира процедура за задължително посочване на съдържанието върху етикетите", каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов, председател на Българска асоциация "Земеделие и храни", организатор на дискусията.
"Няма спор за вредата от трансмастните киселини. Регламент 1169 на ЕС от 2011 г. за етикетирането на вида на растителните масла, както и дали са напълно или частично хирдогенирани, влиза в сила в България от декмври 2014 г.", заяви зам.-шефът на агенцията по храните Тенчо Тенев. Що се отнася до количествата на трансмазнините, те трябва да се обявяват чак от 2016 г.
Теодора Пиралкова от родителската организция "Национален алианс Усмихни се с мен" апелира трансмазнините категорично да бъдат забранени в детските градини и училищата.
Пиралкова припомни, че според Наредба 9 на МЗ за безопасните храни за децата в детските градини и училищни столове позволено да се използва само краве масло, зехтин и олио.
Според нея обаче експертите по храните тълкуват едностранчиво наредбата, казвайки, че е забранено влагането на трансмазнини при готвене.
"Готови сме да обявим, че ще продаваме прясно мляко на детските градини с 5% по-евтино, отколкото на мандрите", заяви Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, и допълни, че това за съжаление няма как да стане, защото доставките за градините се правят с търгове, които организират кметовете.
Опасна закуска - филия с маргарин и топла напитка
- 11.02.2014 | 21:03
- 3600