10-годишни сарми заливат магазините

share

Дни преди Коледа некачествени хранителни стоки заливат магазините, съобщава в. "Всеки ден".

Сред храните са сарми от лозов лист на 10 години. На пръв поглед не може да се различи колко стари са листата, заради дълбоката консервация. Но разликата веднага се разбира при дегустация на храната.

Листата буквално хрупали и имали дъх на мухъл, а освен това цветът им бил по-светъл от обикновено.

"Ако попаднете на подобна консерва или буркан, разгледайте и помиришете сармичките, преди да ги вкусите", съветват и експерти по безопасност на храните.

Нарушения липсват при ролцата от кайма и ориз в кисело зеле. Причината е, че зелевият лист се вкисва само ако не е добре претакан и ферментирал.

Проблеми се наблюдава и при качеството на месото. Потребителите се подлъгват по по-ниската цена и често нямат представа на колко време е стоката. Дълбоко замразено месо се търгува за средно 5 лева килограма на пазарите в София, макар че често пъти произходът му не е напълно ясен.

От агенцията за безопасност на храните съветват ако купувате животински продукти от такива магазини, да изисквате сертификат за произход на стоката, а също и информация кога е била произведена или внесена в България. Ако такъв ви бъде отказан, то може да сигнализирате на инспекторите.

Водещи новини

Още новини