Ранобудните хвърляха домати по сградата на НС, влязоха в сблъсъци с полицията (обновена+видео+снимки

Булфото
share

Пред входа на НС протестират мирни граждани и Ранобудните студенти във връзка с промените в Закона за МВР, според които протести вече ще се провеждат само с разрешение от полицията, а не както досега с разрешение от общината, предаде репортер на novini.bg.

Те искат също така отговор от министъра на вътрешните работи кой е разрешил в сградата на Журналистическия факултет да влезе полиция и жандармерия. Протестиращите искат оставката на правителството.

Затворено е движението между отсечката от ул.“ Раковски“ и бул.„Цар Освободител“ до бул."Васил Левски“. Засилено е полицейското присъствие в района.

На протеста са се събрали стотина души.Те размахват знамена и скандират "оставка".

Според студентите трябва да бъде чуто общественото мнение и законът да не бъде приет, защото с промените се допуска вмешателство в личния живот на хората, толерира се полицейският произвол.

По данни на студентите България е на 8-о място в света по големина на полицейския апарат спрямо глава на населението, което те също не приемат. Според протестиращите това е поредната грешка на правителството, което е изгубило изцяло общественото доверие, и това само засилва искането им за оставка.

Във фейсбук страницата на протестиращите студенти е посочено, че новият проектозакон предвижда още преконцентрация на правомощия на министъра на вътрешните работи и по този начин няма да има никакво разграничение между политическо и професионално ръководство.

Според студентите назначаване на главния секретар от Министерски съвет, а не от президента, е нарушаване на балансиращата функция на държавния глава.

Протестиращи пред Народното събрание блъскат металните заграждения, предаде репортер на "Novini.bg". Полицията предупреди през мегафон протестиращите да не се опитват да ритат и да блъскат загражденията. Ранобудните студенти са направили верига, като са се заловили за ръце, и се опитват да разместят или да изблъскат загражденията. 

Част от протестиращите продължават да замерят сградата на Народното събрание с домати и яйца. Eдин от полицаите беше ударен с ябълка. Протестиращите свирят на свирки и скандират към полицаите, че „пазят престъпници”. Също така пеят: „Родната полиция ни пази”. „Ранобудните” студенти носят плакат, на който пише: „Народен банан за Станишев и Доган”.

Протестиращите пред сградата на Народното събрание започнаха да хвърлят бомбички с боя. Полицията направи обръщение към събралите се протестиращи граждани - да спрат да нарушават обществения ред. Забелязват се и спрените водни оръдия в близост до протеста.

Полицията е отвела две момичета. Протестиращите блъскаха по патрулката, но те не бяха освободени, предаде репортер на "Novini.bg".

Шестима протестиращи успяха да пробият кордона от полицаи и са пред главния вход на парламента. Двама полицаи разговарят с тях. Останалите протестиращи продължават да скандират „Оставка”, като протестиращи има и на булеварда откъм страната на БАН. Един от протестиращите студенти хвърли запалени вестници към пространството пред сградата на парламента. Няма напрежение на протеста, но в района е изключително шумно от скандирания, свирки, вувузели и тъпани.

Около 15.30 ч. протестиращите се сбиха с полицаите на кръстовището на бул. „Раковски” и „Цар Освободител”. Полицейското присъствие в района е засилено. Протестиращите скандират "Оставка".

Девет души са отведени в две районни управления по време на протеста в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са отведени в най-близките районни управления, обслужващи центъра на София. Изчаква се да бъдат извършени проверки, за да се определи колко от тях остават задържани с полицейска мярка и кои ще бъдат предупредени, гласи официалната информация от полицията.

Водещи новини

Още новини