Студенти играха "Мъртвешко хоро" пред парламента (галерия)

булфото
share

Близо 120 студенти излязоха пред Народното събрания, за да почетат Международния ден на студента. Те бяха посрещната с аплодисменти от около 150 граждани и журналисти.

В пълна тишина част от студентите се наредиха пред загражденията пред централния вход на парламента и съблякоха връхните си дрехи. Отдолу останаха по бели тениски, нацапани с розова боя, с която бяха оцветили и лицата си. Отново в пълна тишина те легнаха на земята и останаха така няколко минути, като през това време и гражданите пазиха тишина.

Секунди след началото на акцията, която младежите нарекоха „Мъртвешко хоро”, полицаите зад загражденията се приближиха и се наредиха край тях. Присъстващите реагираха остро, като започнаха да викат: „Хайде, елате ги бийте, легнали са ви готови” и „Елате от нашата страна”, съобщава Булфото.

Студентите останаха около час пред Народното събрание, след което се прибраха отново в университета. С акцията си те отбелязаха годишнината от нахлуването на нацисти в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина.

Галерията може да видите тук.
 

Водещи новини

Още новини