Експерти: Трябва перо в бюджета за бежанците (видео)

Булфото
share

На кръглата маса за бежанците участваха представители на академичните среди, на различни министерства, на неправителствения сектор. Проблемът засяга всички на и смятаме, че всички имат специална роля в изграждането на комплексни програми и в търсенето на решение на въпросите, които ни засягат. Това каза на Кръгла маса по проблемите на бежанците Йордан Болжилов от Софийски форум за сигурност.

По думите му трябва да се вземат мерки и за да се ограничи бежанският поток, и за проблемите на тук пребиваващите бежанци. Според него трябва специално перо в държавния бюджет, което да покрие техните нужди, трябват мерки от всички институции. За да не се натовари бюджета на общините, трябва специално перо в държавния бюджет.

По проблемите на интеграция на бежанците винаги трябва да има широка дискусия, а академичните среди могат да бъдат добър медиатор, заяви проф. Хаджитодоров от БАН.

В последно време се нагледахме на много дезинформирани случаи, които не водят до нищо градивно, а само вгнетяват напрежение в обществото, заяви комисар Андреев от Дирекция "Миграция" към МВР. Според него трябва да мислим какво да направим с прииждащите бежанци.

На Кръглата маса стана ясно, че само около 55% са сирийците от всички нелегални емигранти у нас. Втората вълна бежанци ще са от Авганистан, от Мали. Бежанският проблем тепърва предстои пред държавата ни. Предприети са наобходините стъпки за издаване на необходимите пасавани за екстрадиране на бежанците. Проблемът е, че трябва бежанците сами трябва да изявят желание да се завърнат.

Нормалното поведение по отношение на бежанците е абсолютно необходимо. Това е възможността всеки един, получил статута на бежанец, да е възможно свободно да се придвижва из страната и да се установи на дадено място. Обществото ни е толерантно към бежанците и това, което става в момента, е странно. Това обясниха в отговор на въпрос за случаите на нападение срещу бежанци от последно време.

Водещи новини

Още новини