Махат „гащите на Софиянски”

share

Шатрата, покриваща подлеза и ротондата пред Централна жп гара, ще бъде премахната, съобщи главният архитект на София Петър Диков, пише в. "Монитор".

Причината е, че съоръжението е опасно през зимата – снегът се свлича и затова пространството - около паметника редовно е затворено за минувачи през студените месеци. „В центъра на ротондата ще си остане статуята и открито пространство, обясни Диков. Това ще е една от стъпките за реконструкция на подлеза. Едновременно ще бъде ремонтирана и подземната връзка с централната автогара.

В момента този подлез е затворен. Работата там трябва да започне догодина и да приключи с пускането на втория лъч на подземната железница. „Метростанцията е доста напреднала, част от релсовия път също е изграден, след минаването на метрото това пространство ще има друг облик”, коментира Диков.

Съоръжението, известно като „гащите на Софиянски”, бе монтирано по време на голямата реконструкция на предгаровия площад, започнала през 2002 г. Тогава бяха построени магазините в подлеза и бяха поставени плочките, специално направени по копие на на жълтите павета от бул. „Цар Освободител”. За ремонта общината плати 20 млн. лв. Самата шатра е с гаранция 30 години, но малко след пускането й в експлоатация се наложи конструкцията да бъде укрепвана.

Предложението за премахване на шатрата ще бъде внесено в общинския съвет през ноември, обясни главният архитект. Това ще бъде поредният опит за демонтиране на съоръжението. „Миналата година не можах да постигна съгласие по този въпрос. Личното ми мнение е, че това съоръжение трябва да се демонтира и да отиде в някой парк, може да покрива сцена или да се превърне в прекрасно място за атракции”, коментира Диков.

Половината от магазините в подлеза на гарата са продадени на частни лица, каза още главният архитект. Сделките са сключени в периода 2000-2003 г. „Необяснимо е как се е случило това, защото става дума за публични терени, но пък успехът при тези сделки е много голям”, коментира той. В момента от общо 130 подземни магазина работят едва десетина

Дежурното обяснение е, че няма наематели за останалите. Общината обаче не може да се меси в частната собственост, което означава, че реално кметството отговаря за около 60-70 магазина. Според главния архитект единственият начин тези обекти да заработят е да бъдат дадени на концесия с останалата част от гарата.

За да се случи това обаче, общинският съвет трябва да вземе решение за промяна на собствеността, терените да станат държавни и да бъдат включени в бъдещата сделка. „Ако сега тръгнем да ги отчуждаваме, ще ни се смее целият свят”, коментира архитект №1.

Водещи новини

Още новини