Нова авария в АЕЦ "Козлодуй"! Шести блок спря отново

Булфото
share

Неуспешен се оказа и вторият опит за пускане на шести блок в АЕЦ "Козлодуй" след годишния му планов ремонт, информира Труд.

Реакторът беше пуснат в събота, но заради спукан тръбопровод в неядрената част бе спрян още в понеделник призори, преди да достигне пълна мощност. След заварка на тръбата отново бе пуснат във вторник, но вчера пак спря, аварийно. Според съобщение на централата към 14,17 ч е сработила защита на реактора, която го е изключила. Към 18,20 ч от АЕЦ-а все още не бяха открили причината, но допълниха пред "Труд", че е сформирана комисия, която разследва случая и търси бързо решение на проблема.

За аварийното спиране е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. От АЕЦ "Козлодуй" също така уверяват, че няма промяна на радиационната обстановка в района. Другият блок на централата - пети, работи с леко намалена мощност, показва справка на сайта на Електроенергийния системен оператор. От ЕСО са разпоредили недостигащият ток от АЕЦ да се замести с производство от водни централи. В сряда вечерта близо 33% от тока в страната се произвеждаше от ВЕЦ-ове. Източник от Българския енергиен холдинг обясни, че системата не може да работи дълго в този режим, защото язовирите не са пълни.

Водещи новини

Още новини