Гл. редактор на БГ Форбс: Пеевски иска да промени България, затова е в Топ 10

share

Критериите с които се изработва класацията за най-влиятелните хора в България в Топ 50 са ресурсите, с които личността разполага или контролира. Това може да е позиция в държавата, партиите или корпорациите. Това обясни пред БТВ главният редактор на българския Форбс Йордан Матеев. В това проучване Цветан Василев е на първо място, а на Делян Пеевски е отредено седмо място.

Особено значение има в какъв сектор са тези ресурси, обясни Матеев. Отдаваме сериозна тежест на банковото дело, енергетиката, телекомуникациите, медиите и производство на акцизни стоки. Критерий е дали личността иска да промени България, уточни Матеев на въпрос защо Делян Пеевски е на седмо място. Очевидно той има подобни амбиции, неговото назначаване за председател на ДАНС предизвика сериозни сътресения, смята Матеев. Странен обаче е факта, че премиерът Пламен Орешарски е едва на 13-о място, докато Пеевски е на седмо.

Мен защо ме няма там, попита Евгений Дайнов и се мотивира: аз плащам повече данъци и имам повече собственост от Пеевски по документи. На всичкото отгоре искам да променя България от години, каза политологът. Протестите в момента са насочени именно срещу Цветан Василев и Делян Пеевски и това, което представляват.

В този свят парите не могат да се разделят от властта, смята Андрей Райчев. В момента две медийни и финансови групировки се бият и главното напрежение попада на улицата. От едната страна е Цветан Василев, от другата е Иво Прокопиев, каза Райчев.

Водещи новини

Още новини