Проф. Баева: Студентите не могат да говорят от името на народа

share

Това не е първият протест. През 2010 година студентите протестираха срещу опитите да бъде унищожен университета чрез недофинансиране. Миналата година имаше протести заради повишаването на таксите им. В моралните им аспекти - аз ги подкрепям, но не и в частта, където не искат да помислят какво следва след това.Това заяви проф. Искра Баева  в сутрешния блок на БНТ по повод студентските протести в СУ.

Проф Михаил Неделчев от НБУ коментира, че той уважава институцията СУ.

Голямата разлика между протестите преди и сега е, че има контрапротест и противодействие, заяви Боева.

Това, което се случи в България е, че страна ясно как мутира по един отвратителен начин комунизма. Този протест и това, която правят студентите е една добра имунизация срещу това, каза още Неделчев.

Баева заяви, че няма акт на страх. "Не може едните да повикат полиция да ги защити от другите. Окупаторите повикаха полиция - това означава, че се чувстват част от статуквото. Когато сте решили да не спазвате правилата - безумие е да повикате органът, който ги пази. Това гражданско неподчинение ли е", запита още тя. "Не съм защитник на това правителство, ако то подаде оставка или парламентът го направи - какво, ще имаме морал в политиката ли? Самите протести изиграха своята роля", категорична бе Баева. По думите й няма как студенти да говорят от името на целия народ.

Важно е, че младите хора си спомниха, че интелигентът трябва да управлява държавата, заяви проф. Неделчев. По думите му студентите говорят, че не искат да им ограбват бъдещето, че няма нямат прово едни биячи, да ограбват бъдещето на своите деца и на внуците си.

Водещи новини

Още новини