Вигенин: Бежанците ни свариха неподготвени

share

България не бе подготвена за бежанската вълна от Сирия, каза външният министър Кристиан Вигенин по БТВ.

Министърът посочи още, че проблемът скоро няма да бъде решен скоро. въпросът е сега да се мобилизираме и да видим какво следва в средносрочен и дългосрочен план, защото не успяваме да успокоим българите. Той допълни: Парите са ключов елемент, но имаме нужда и от техническа помощ от Европейския съюз. Ще има немалка финансова помощ от Брюксел. той призова за общо решение на проблема в рамките на ЕС.  Ние трудно можем да поемем този натиск и заради това искаме солидарно решение на проблема с бежанците, каза още Вигенин. Той отрече да има дипломатическа изолация на правителството на Пламен Орешарски. Бежанците не остават завинаги, когато войната приключи, тези хора трябва бъдат върнати в Сирия.

По повод изказвания на депутати на Атака, които нарекоха бежанците главорези, Вигенин заяви: Това е недостойно поведение за една парламентарна партия.

 Държавна сигурност не възстановява. Аз имам договорка с президента Росен Плевнелиев да не се назначат посланици с агентурно минало, поясни Вигенин.Този въпрос засяга не повече от 50 души в страната и губим ефирно време.

Водещи новини

Още новини