Жертвоприношения за Курбан байрама в Хасково (снимки)

Булфото
share

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва днес със сутрешен намаз (молитва) в 1100 джамии в страната. По традиция се коли овца или теле.

Семейство Хабил от Хасково ритуално жертвопринесоха голям бик, тежащ тон и сто килограма, предаде Булфото. Животното е закупено на цена от 3800 лева от Асеновград. Друго семейство във вилната зона на града принесоха в жертва овца.

По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. Курбан са длъжни да дадат всички мюсюлмани, които разполагат с лични средства /не от заем/ и които са осигурили прехраната на семейството си за няколко месеца напред. Курбанското месо се разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите.

Животните, които могат да се принесат в жертва, трябва да бъдат здрави и без недъзи - дребен и едър рогат добитък, навършили съответно една и две години. Етиката на жертвоприношението изисква заколението да се извърши по-бързо и безболезнено и по възможност от духовно лице.

Водещи новини

Още новини