Фалшив оцет е залял търговската мрежа в Пловдив. Ментето е с етикет „Оцет” и съдържа различни Е-та – Е260, Е163, Е150, Е202, Е224, пише "Новинар".
Срещат се и бутилки с надпис „Винен оцет”, но на етикета се мъдри добавката Е260, която всъщност е оцетна киселина, получена като дериват от разграждането на петрола. Наличието на тази съставка в оцета е драстично нарушение на Закона за храните и Закона за виното и спирните напитки.
В някои от по-големите хранителни магазини обаче продължава свободно да се продава винен и ябълков оцет, произведени от винпром „Дупница”, въпреки че предприятието бе затворено в понеделник. Българската агенция по безопасност на храните запечата винпрома и конфискува от склада му 3 тона от същата оцетна киселина.
Оцетът спокойно може да бъде заменен с лимони, коментират кулинари. Според тях употребата на цитрусовите плодове за овкусяване на салатите и манджите дори е по-здравословно.