Варненски кметове прогнозират рязко увеличение на такса смет през 2014 година

share

Кметове от Варненска област прогнозираха днес рязко увеличение на такса смет през 2014 година. Те представиха позицията си пред депутати, с които се срещнаха в Деня на диалога между местната и законодателната власт, предава БТА.

На разговора присъстваха депутати от ГЕРБ и БСП, представители на общините в региона и на неправителствения сектор.

Кметът на Суворово Павлин Параскевов посочи, че ако няма промени в нормативната уредба през следващата година единият от компонентите на такса смет от 15 става 35 лева.

Той уточни, че общините, които нямат регионални депа, трябва да плащат в двоен размер.

Ще бъдем принудени да вдигнем таксата за населението и събираемостта рязко ще падне, посочи Параскевов.

Кметът на Долни чифлик Борислав Натов допълни, че е необходимо увеличение на субсидиите, особено за държавните делигирани дейности. Той посочи, че за новия програмен период е наложително да има опростяване на документацията за отчитане на проекти, а общините да могат да оспорват актове за финансови корекции по изпълнени проекти.

За голяма част от предстоящите промени в законодателството кметовете в страната не са единна позиция, каза депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Той посочи, че е наложително да се търси позицията на местната власт за предстоящите корекции в закона за обществените поръчки, за общинската собственост и за водите. Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова допълни, че ще подкрепят искането на кметовете за повишаване на субсидията за делегираните държавни дейности и за реформа във водния сектор.

Павлова изрази притеснение, че много общини в страната ще останат без възможност да кандидатстват с проекти по бъдещата оперативна програма "Региони в растеж".

По думите й варненските депутати от ГЕРБ ще подкрепят искането на кметовете за увеличение на средствата във фонд "Флаг". На срещата депутати и кметове стигнаха до единна позиция, че разговорите им трябва да се провеждат регулярно през цялата година, а не само в Деня на диалога.

Водещи новини

Още новини