Работим три месеца, за да си платим тока, парното и водата

share

До 3 април трябва да работи едно българско семейство с минимален доход, за да може да плати сметките за вода, ток и парно, пише в. Труд.

Ако домакинството е с по-прилични доходи и съпругът и съпругата вземат средните работни заплати от по 778 лева (по данни на НСИ), то те могат да изплатят борчовете си към монополите дори за месец и седем дни. Но при минимална заплата - 310 лв., за да покрият разходите си за ток, парно и вода, това би им отнело около половин година. Държавата все пак подпомага такива семейства и те получават т.нар. енергийни помощи, които покриват половината от нормалната консумация на енергия. Според направените изчисления около 20% от доходите на българите отиват за покриване на сметките за ток, вода и парно. Данните се разминават с тези на Националния статистически институт (НСИ), според които за второто тримесечие на годината са отивали около 13% от доходите на хората.

Причината за изкривяването е, че държавата отчита всички допълнителни доходи на хората, не само трудовите (например от наеми, ренти, лихви и т.н.). По данни на топлинните счетоводители средната сметка за топла вода и парно през изминалата година е 1043,80 лева. Така през годината едно тричленно семейство с апартамент до 76 квадратни метра изхарчва през отоплителния сезон 421 лева за парно и 311,40 лв. за подгряване на вода. Отделно пари за топла вода се плащат и през лятото, когато цената е по-ниска заради по-високите външни температури, но това се компенсира с по-голямото потребление, отчитат топлофикациите.

Под една трета от българските потребители обаче се отопляват на централно парно. Останалите разчитат на ток (в по-големите градове) или на твърдо гориво (в по-малките населени места). Изминалият отоплителен сезон на твърдо гориво излиза около 650 лева, ако се използват смесено дърва и въглища и се поддържа непрекъснато отопляема площ от около 85 кв. метра. Отоплението на ток излиза средно на месец около 230 лева през зимата. Направените изчисления са за същата площ. И те се изплащат за подобен срок.
Статистиката на топлофикационните дружества показва, че най-високите сметки за парно плащат софиянци. Най-ниски пък отчитат топлофикациите в Сливен и Бургас, където през зимата средната сметка за парно е около 60 лева.

Водещи новини

Още новини