Можем да се освободим от сметките за парно 3 г. назад без съд

share

Длъжниците на "Топлофикация  София" вече могат да се освободят от бремето на по-старите от три години сметки за парно, без да минават през съд. За да стане това, обаче те трябва да платят до 3 дни всички останали все още дължими суми, казаха юристите на дружеството пред "Телеграф".

Има и други условия - длъжникът трябва да заяви, че иска да му се отпишат погасените по давност дългове. След това юристите на топлофикация преценяват все случай поотделно, обясни Галя Тодорова, директор на Дирекция "Правна" в топлофикация.

Отписването на задължението по давност не става  служебно. Когато в дружеството постъпи възражение от длъжник, в което се протестира определено задължение заради изтекла давност, се прави проверка и анализ на историята на дълга и ако са налице необходимите основания, се пристъпва към подписване на споразумение.

"Давността при определени юридически факти се спира.Невинаги с изтичане на период от три години вземането се погасява по давност. Може вземането да е отпреди 5-6 години, но давностният срок да е прекъсван и след това да е започнала да тече нова давност", каза тя.

Тодорова обясни, че през годините клиентът може да е подписал споразумение за разсрочено плащане с топлофикация и да е платил няколко вноски, но после да е спрял погасяването. С подписване на споразумението за разсрочване, потребителят е признал дълга, давността е прекъсната и срокът започва да тече отново.

Има случаи със заведени от топлофикация дела, които се спират по желание на двете страни, има и прекъснати по други основания.

При обективни причини оставащо дължимо задължение може да не се плати наведнъж, да се разсрочи. Но така става, когато искането е подплатено с документи за болест, смърт, загубване на работа и други финансови затруднения.

Преди подписване на споразуменията за разсрочване обикновено се плащат 30% от задълженията и останалата част се внася на седем вноски.

Водещи новини

Още новини