Полицаи оставиха семейство на пътя посред нощ заради измислено нарушение (видео)

share

Полицаи оставиха семейство от Полша на пътя посред нощ заради измислено нарушение, съобщава Нова телевизия.

Униформените прибрали талона на колата и взели книжката на шофьора с обяснението, че няма зелена карта към застраховката „Гражданска отговорност“. Картата обаче не е задължителна още от 2009 година. Заради случилото се, семейството едва не закъсня за онкологична операция на едно от децата си в Полша, която чакат от половин година.

Димитър, Мима и двете им деца са спрени от пътни полицаи край Аксаково в нощта срещу 1 септември. От 18 години живеят в Полша, имат полско гражданство и застраховка за колата, издадена в същата държава. Проверяващите обаче искат и зелена карта към застраховката.

Полицаите прибират книжката на Димитър и талона на колата. Съставят и акт и уведомяват семейството, че го грози 600 лева глоба. В първия работен ден, Димитър отива в управлението в Аксаково, притеснен – защото след два дни има насрочена операция в Полша на едно от децата му.

Представя в полицията всички документи, които застрахователят веднага му изпраща от Полша по факс – оказват се същите, които представил на полицаите в нощта на проверката. Носел и директивата на Европейския съюз, подписана от страната ни още през 2009 година, според която зелената карта не е задължителна. Казал и за предстоящата операция на детето.

Във Варна започна спешна проверка по случая. Книжката и документите обаче изобщо не е трябвало да бъдат взимани, защото нарушение няма. Така коментираха казуса за Нова телевизия от Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Оттам разказват как не веднъж са водили кореспонденция с полицията, че шофьорите не бива да бъдат притеснявани за зелена карта към застраховките им, щом автомобилът е от страна-член на Европейския съюз.

С помощ от роднини майката в последния момент намери полет до Полша, за да успеят за операцията на детето. Два дни по-късно Димитър получи обратно документите на колата си, а в отговор до нас от ведомството официално признават, че униформените са допуснали нарушение и срещу тях тече дисциплинарна проверка. Димитър обаче от никого не е получил дори извинение за случилото се. Затова е категоричен, че ще търси справедливост от съда.
 

Водещи новини

Още новини