#ДАНСwithme 63: "Блокираме парламента утре!"

Булфото
share

За 63-ти ден недоволни граждани се събраха пред сградата на пл. "Независимост" в столицата. Техните искания продължават да са за оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

След протестна демонстрация под прозорците на премиера Орешарски, шествието от граждани тръгна по обичайния си маршрут към Народното събрание. Обстановката е спокойна. Хората скандират „Оставка” и „Мафия”, развяват българкото знаме.

Към 20.00 часа протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет в центъра на София са били около 150. До този момент няма данни за инциденти и нарушения. Полицейските екипи продължават да се грижат за сигурността и обществения ред, посочват от пресцентъра на МВР. Шествието се насочи по обичайния си маршрут към Народното събрание.

Протестиращите пак потвърдиха намерението си да блокират парламента в петък, когато депутатите се събират на извънредно заседание. Единствената точка в дневния ред са върнатите от президента Росен Плевнелиев промени в Закона за държавния бюджет за тази година. Частичното вето, което държавният глава наложи на гласуваните текстове, стана причина за спешното прекъсване на депутатската ваканция.

Заседанието на народните представители е насрочено за 10.00 ч. В социалната мрежа вече дни наред се разпространява призив протестиращите да се съберат колкото могат по-рано край парламента.

Днес полицаи поставиха плътни метални заграждения около сградата на Народното събрание. В района вече са разположени и коли на жандармерията.

Продължава и пешеходният поход „Орешарски марш” - групата тръгна от Бяла към Варна. Крайната цел на участниците, които също искат оставката на кабинета, е резиденция „Евксиноград”.

Водещи новини

Още новини