Българинът дава половината от парите си за храна

share

Половината от средствата на българите отиват за храна, като през второто тримесечие на 2013 г. се падат по 377 лв. средно на лице в семейство, сочат данни на Националния статистически институт, предаде Нова телевизия.

Увеличение се наблюдава при консумацията на зеленчуци, плодове, месо и прясно мляко. В същото време сме намалили потреблението на кисело мляко, хляб и тестени изделия.

Оказва се, че отделяме по 171 лв. за сметките за ток, вода, отопление и обзавеждане в периода от април до юни, или с девет лева повече в сравнение със същия период на миналата година. За сметка на това разходите ни за здраве остават непроменени.

За транспорт отделяме по 129 лв. или с 15.7 на сто повече от преди година. За алкохол и цигари даваме по 42 лева месечно.

Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2013 г. е 1 168 лв. и спрямо същия период на 2012 г. се повишава с 9.0%, съобщават още от НСИ. Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата, както и пенсията.

Водещи новини

Още новини