Нашествие на хлебарки в центъра на София

share

Изключително голяма популация на хлебарки се отскоро в центъра на столицата, съобщи БНТ. Подобен проблем имаше и преди години, през 2009 година по време на така наречената криза със софийския боклук и преливащите улични кофи.

Сега обаче хората са категорични, че причината не е в отпадъците. Масово хлебарките бродят около метростанция "Опълченска", сградата на бившия механотехникум и Център за изучаване на източни езици и култури. Броят им е голям и в района на Централна гара. Не се плашат, вероятно защото са едни от най-древните представители на животинския свят. Съществували и преди 320 милиона години и развили изключително висока устойчивост срещу химични препарати. Солидният им размер това лято обаче ги превръща в изключително неприятна гледка за човешкото око.

Вредителите са едни от най-опасните преносители на зарази, тъй като са единствените насекоми, които живеят в пряка близост до човека. Здравните инспекции у нас регулярно обработват зелените площи срещу гризачи, кърлежи, комари и бълхи по предписание на Столична община, инцидентно за хлебарки. Миналото лято дезинфекция специално срещу хлебарки е извършвала и Софийска вода, тъй като голяма част от насекомите напускат канализационните шахти след края на отоплителния сезон. От регионалната здравна инспекция препоръчват жителите на столицата да не занемаряват хигиената в прилежащите части и апартаментите си.

По случая предстои проверка.

Водещи новини

Още новини