Премахват "Женските мозъци" при НДК

share

Топките от шадравана пред базара на НДК ще бъдат покрити с лека конструкция. Това съобщи пред „Монитор” главният архитект на София Петър Диков по повод предложенията за обновяване на пространството около НДК на група архитекти от сдружение „София 2020”. Работата пред двореца най-вероятно ще започне догодина, уточни главният архитект. Общината смята да обяви обществена поръчка за ремонтите.

Топките да изчезнат и на тяхно място да се появи сцена за улично изкуство, предложиха от сдружението. Тя щяла да служи за провеждане на различни културни мероприятия и показване на интерактивно градско изкуство, а над нея специалистите предлагат да се организира постоянен фестивал на цветята. Най-близките до двореца фонтани може да са анимирани, да реагират на звук и да бъдат осветени. „Това трябва да се превърне в една постоянна градска атракция”, смята арх. Димитър Паскалев от сдружението.

Около останалата част от фонтаните архитектите предлагат да се засадят дръвчета и да бъде създадена сянка, за да могат софиянци да сядат в близост до водата през горещите летни дни. Така ще могат да са в пряко съприкосновение с водата, обясни Паскалев. В близост да бъдат монтирани дървени навеси и да се обособи зона за отдих и почивка, искат още архитектите. „Там възрастни хора ще могат да играят шах, табла или карти и по този начин ще се социализират”, обясни Паскалев.

Според специалистите от сдружение „София 2020” пространството около НДК трябва да претърпи пълна промяна, защото в момента е изключително непривлекателно за софиянци. Архитектите предлагат обособяване на няколко сцени, като идеята е голяма част от зоната да се превърне в място за културни прояви. Според тях на гърба на НДК трябва да се монтира голяма фестивална сцена, а в зоната под административната сграда на двореца да се обособи скулптурен парк.

Изграждането на висока наблюдателна кула на площада пред двореца предлагат още архитектите. „Това ще бъде едно място, откъдето ще може да се види цялото пространство отвисоко”, обясни Паскалев. На ъгъла на булевард „Патриарх Евтимий” и ул. „Фритьоф Нансен” той предлага монтиране на кула с механичен часовник.

Лунапарк и зелена площ можело да се обособи на гърба на НДК. Според архитектите увеселителните съоръжения трябва да се намират на мястото на паркинга на административната сграда, която е на ъгъла на булевардите „Пенчо Славейков” и „Витоша”. „Главните притеснения според гражданите са кой ще поддържа тревата и как ще бъде опазена от домашните и безстопанствени кучета”, коментира архитект Емилия Николова. Според Паскалев оживяването на пространството зад двореца е сред първостепенните задачи, защото по този начин ще има повече хора.

В място за срещи и снимки може да се превърне пътеката за площада откъм ул. „Фритьоф Нансен”. За да бъдат привлечени повече хора към НДК, архитектите предлагат пешеходната зона на ъгъла на „Витоша” и „Патриарх Евтимий” да бъде разширена. Друго предложение предвижда разполагане на 12 ресторанта по терасите на двореца. Според сдружение „София 2020” това трябва да се превърне в улица на ресторантите.

Водещи новини

Още новини