СДВР иска да се вдигне с 20 км/ч скоростта по някои булеварди

Булфото
share

По софийските булеварди, където инфраструктурата позволява, би следвало скоростта за движение да се вдигне с до 20 км/ч, смята началникът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев. Той каза пред "Дарик радио", че вече е направено предложение до Столична община и има устно одобрение, че ще стане.

"Ние сме предложили да се вдигне скоростта от 50 на 70 км/ч по някои столични булеварди, където няма конфликт между пешеходци и автомобили - това са улица 202, бул. "Алея Яворов", в отсечката от бул. "Ситняково" до Семинарията, отсечки от булевард "Ботевградско шосе", "Владимир Вазов". Предложили сме с 10 километра да се вдигне скоростта по Южната дъга - там е 80 километра в момента, движението е трилентово, няма конфликт с пешеходците", каза комисар Милчев.

"Когато изкуствено спъваме скоростта, необосновано, това изнервя самите шофьори. Някой може да изтърпи отсечка от 3 километра, която има необосновано ограничение от 60 км/ч, но друг тръгва да прави рискови изпреварвания и тогава се случват най-тежките и чести инциденти", мотивира се шефът на столичния КАТ.

Той съобщи още, че се наблюдава спад на шофиращите в нетрезво състояние. За цялата минала година хванатите с алкохол по улиците на София са близо 2700, а за първите 6 месеца на тази година те са около 900.

Добави, че към таксиметровите шофьори полицията има по-специално отношение и през миналата година са проверени 10 000 шофьори - какви нарушители са, имат ли неплатени глоби, трябва ли да им се вземат шофьорските книжки, криминално проявени ли са. "Тази информация беше предоставена на работодателите им. Актуализираме тези списъци и отново правим такива проверки, по този начин изкарваме на светло какви шофьори работят и управляват таксита. Има всякакви шофьори - сред тях има и немалка част, които имат криминално минало", подчерта Милчев.

Водещи новини

Още новини