Сблъсъци в София между полиция и протестиращи! Мъж опита да се самозапали (обновена+снимки)

share

Стотици протестиращи се събраха за пореден ден пред Народното събрание. Голяма част от тях седнаха на паважа. Целта е да се направи жива верига, с която да се обсади парламента в памет на 176-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Млада жена, която дойде с групата на колоездачите каза, че е изненадана от управляващите, които твърдят, че протеста блокира движението при положение, че около парламента е отцепен огромен периметър, в който движението е забранено.

Кръстовището и на Раковски при Кристал е блокирано. Полицаи се намесиха и изблъскаха със сила част от протестиращите. Стигна се до сериозен сблъсък. На мястото има около 100 полицаи и около 300 протестиращи. Спряно е движението на трамваите на "Дондуков". Други от присъстващите около загражденията пред Народното събрание опитват да направят верига от хора, които се държат за ръце, за да опитат да оградят сградата и да не допуснат депутатите до нея. Пред входовете, откъдето ще се пропускат народните представители също има опити за струпвания на протестиращи. Тъй като има много полиция, те нямат възможност да блокират Народното събрание. Депутатите са освиркани на влизане в парламента. Народното събрание е оградено със заграждения и полиция. Ако се опитват да заградят Народното събрание, протестиращите ще трябва да го направят с храма "Св. Александър Невски".

На протеста днес има организирани групи и от други градове. Пред БТВ мъж каза, че 57 души от Благоевград са пристигнали в София. Автобусите са били платени от тях самите.

Полицията арестува един от протестиращите и го изведе. Част от протестиращите твърдяха, че арестувания е провокатор и се е опитал да предизвика безредици. Пред камерите на Канал 3 свидетели на инцидента твърдяха, че всичко е инсцинировка. "Този мъж през цялото време се опитваше да предизвика конфликт. Ние се опитахме да го изведем от протеста, но успя да ни се измъкне. Минути преди да го арестуват, го видяхме да си говори с полицаи и нещо да се разбира. Полицията си търси само повод, за да ни нападнат и да ни бият. Чакат удобен момент, за да ни атакуват. Сега го арестуваха и след малко ще го пуснат с идеята отново да внесе смут. Зад всичко това стои Цветлин Йовчев", убедени бяха протестиращите.

Друга част от протестиращите бяха на коренно противоположното мнение и твърдяха, че полицаите са се отнесли много грубо с арестувания, свалили са го на земята и са го ритали. Жена твърдеше, че познава мъжа и той е архитект. От самата полиция обявиха, че задържаният е отказал да се подчини на полицейска заповед и се е опитал да избяга. "Ние му поискахме документите за проверка, но той отказа да ги представи и се опита да избяга", каза полицай участвал в ареста.

Малко след 11:30 ч. протестиращите пред НС граждани блокираха движението на Орлов мост. Снимки можете да видите ТУК.

На протеста там, мъж направи опит да се самозапали, но полицията му попречи. Органите на реда забелязали човека и действията ми и реагирали мигновено, предаде БНР. Според свидетели на инцидента мъжът, на видима възраст 40 години, е имал "клакьорски намерения". Той е имал пластмасова бутилка със запалителна течност и когато се облял и започнал да вади запалка от джоба си, полицията се е намесила.

14 души са задържани органите на реда по време на протеста в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. 13 от задържаните са отведени в Пето Районно управление „Полиция”, а един в Първо Районно управление „Полиция”. Част от тях са отведени за установяване на самоличност, а други заради неизпълнение на полицейско разпореждане.

Водещи новини

Още новини