Шок! 400 000 високообразовани българи готови да напуснат родината

share

Западните европейски държави не могат да се притесняват от социален туризъм. Това каза социологът Юрий Асланов. Интервюирани са български граждани между 15 и 55 години. Изследвани са и малцинствата заради опасенията от социален туризъм. Изследването е по поръчка на Европейския парламент.

Тези, които искат да напуснат България са високообразовани и квалифицирани и са в активна възраст. Те по никакъв начин няма да понесат щети от емиграцията, но страната ще се лиши от огромен потенциал. В близките години страната може да напуснат между 300-400 000 души, каза Асланов.

През 2008 г. същото изследване показало, че няма промяна в броя на хората, които са заявили желание. В момента обаче броят на хората с непосредствената възможност да емигрират е по-висок. За това съдействие оказва и владеенето на съответния чужд език. Преди пет години лидери на дестинации на емиграция са Испания, Гърция и Италия. Сега нещата са променени, сега в челните места са Германия и Великобритания.

Целта на емиграцията е работа, обучение и пребиваване, като делът е горе-долу един и същ. 53% от българите посочват като основна причина да напуснат страната търсене на нова работа. Проблемът е, че хора с докторски степени са декларирали, че търсят каквато и да е работа, независимо от нивото й, каза Асланов. Във всяко второ домакинство един от членовете временно или постоянно пребивава в чужбина.

Най-голямата опасност е, че огромна част от кандидат-емигрантите декларират, че когато пристигнат в чужбина няма да установяват връзки с местните български общности. Това създава условия за изграждането на българите като общество на куфари, които ще се интегрират в чуждите държави, каза Асланов.

Водещи новини

Още новини