Елена Йончева отрече: Не съм летяла с Авиоотряд 28 до Сомалия

share

Разпространената информация, че сме летели с "Авиоотряд 28" за Сомалия не отговаря на истината и искрено ме натъжава, заяви журналистката Елена Йончева по повод днешната пресконференция на ГЕРБ.

Винаги съм защитавала честната и открита журналистика, независимо от времето и условията, в които работим. Опитът да бъде наклеветен и употребен български журналист, независимо в чие лице, е повод за тревожен размисъл, заявява Йончева, пише 24 часа.

Екипът ни, който се състои от двама души - Елена Йончева и операторът Николай Николов, е летял с авиокомпания KLM на холанските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо /Сомалия/ сме летяли с местна авиокомпания, DAALLO AIRLINES. Целта на пътуването е заснемането на документален филм за Сомалийските пирати след отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с български моряци на борда.

Направихме три документални филма. Екипът ни беше и първият журналистически екип, който успя да заснеме пиратското селище Гарое, където бяха акостирали отвлечени кораби. Немската телевизия DW - TV излъчи нашият репортаж на тази тема. Времето на пътуването беше следното: 26 април 2009 година - София - Амстердам - Найроби /Кения/. 27 април Найроби - Джибути. Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът ни се завърна в София на 22 май, заявява Йончева. Това е било и единственото ѝ пътуване до Сомалия.

Водещи новини

Още новини