22% от българите се страхуват от автобуса

share

22% от българските граждани са на мнение, че пътуването по извънградски дестинации с автобус е най-несигурната и опасна алтернатива, предаде БТВ.
Данните са от току-що приключилото национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на вестник „Класа".

Една трета от българските граждани, които пътуват извън населеното си място поне веднъж годишно, избират автобусния транспорт за това. Въпреки това малко под една четвърт посочват именно този тип превоз като най-несигурен и опасен. Обясненията могат да са много - превишената скорост (заради строгите графици на фирмите превозвачи), техническото състояние на самите автобуси, умората при шофьорите, нарушенията във формалните изисквания за превоз на пътници, които водят до инциденти. Каквито и да са, едва 11% от българите смятат автобусния транспорт за най-сигурен избор при необходимостта от превоз извън населеното място.

Най-безопасният транспорт според българите е личният автомобил. Макар катастрофите с леки коли да са всекидневие у нас, изглежда, повечето българи предпочитат да разчитат на своите собствени или на тези на свои близки шофьорски способности. Около 30 % от анкетираните посочват автомобилния транспорт за най-сигурен и безопасен.

Железопътният превоз също се ползва с голямо обществено доверие, що се отнася до безопасността за пътниците. Въпреки случая с изгорелия влак по линията София-Кардам преди малко повече от 3 години и съвсем скорошният случай с пожар в друг влак над една четвърт от анкетираните смятат пътуването с влак за най-безопасно.

Водещи новини

Още новини