Какво ще стане с Делян Пеевски?

Булфото
share

Какво става с Делян Пеевски, ако парламентът отмени решението си за избора му като шеф на ДАНС? Юристите не са единодушни по този въпрос, съобщава в. "Преса". Спорът е дали Пеевски може да се върне като депутат, след като по конституция в НС се пази само мястото на министрите, пояснява всекидневникът.

Според едни Делян Пеевски може да се върне в парламента, защото със заявлението, че не е подписал акт за встъпване в длъжност, той е признал, че въпреки положената клетва пред НС така и не е станал шеф на ДАНС - процедурата е останала недовършена. Привържениците на тази теза напомнят за Венета Марковска - тя бе избрана от парламента за конституционен съдия, не но успя да положи клетва и процедурата остана недовършена. Затова НС без да отмени решението си за Марковска, избра нов конституционен съдия.

Според други юристи обаче депутатските правомощия на Делян Пеевски са били прекратени в момента в който той е положил клетва като шеф на ДАНС и няма никакво значение кога ще подпише трудовия си договор с премиера.

Водещи новини

Още новини