Георгиева: По-добре е да се изадят пожарната и Гражданска защита от МВР

share

Ако структурите на Гражданска защита и пожарна безопасност бъдат извадени от системата на МВР ще бъде по-добре за България. Това коментира в Русе еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя се обоснова с аргумента, че работата на МВР и без това е доста тежка, имайки предвид проблемите с организираната престъпност.

„Аз не съветвам да се връща и министерството на бедствията и авариите, което имахме предишния мандат. Защото само в много големи страни като Русия, САЩ, Япония има такова министерство. Ние нямаме мащаба, който оправдава създаването на подобно министерство, но извеждането на структурата на директно подчинение на министър-председателя или създаването на Агенция към Министерски съвет с по-високи правомощия - това за България е подходящият модел. Това ще позволи повече внимание към тези структури и ще им позволи да разгърнат превантивна дейност, да работят с другите министерства", коментира Кристалина Георгиева.

Друг вариант за преминаване на структурите към кметствата еврокомисарят отхвърли заради тежкото финансово положение на някои от общините.

Тя коментира и ситуацията по Дунав, като заяви, че в момента рискът за България е умерен. Много вода се спуска към нас, но в горното течение на реката се вземат адекватни мерки, в България също. Ако нямаме скъсване на диги или отново проливни дъждове ситуацията ще се нормализира.

Кристалина Георгиева е в Русе за семинар на тема „Превенция на природните и предизвиканите от човека бедствия като основно направление на дейността по гражданска защита", който се провежда в Русенския университет.

Водещи новини

Още новини