Окончателно! Вдигат майчинските от 1 юли

share

Министерският съвет прие пакет от мерки в социалната сфера, които да бъдат приети през 2013 година. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най - засегнатите от социално - икономическата криза.

Предвидено е увеличение на размера на еднократната целева помощ за първокласници. Тя става от 150 лв. на 250 лв. Тази сума се отпуска на семейства, отговарящи на условията за социално подпомагане. С допълнителните  средства ще бъдат подкрепени 45 000 деца.

Другата мярка, която прие МС е свързана с разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за сезона 2013 - 2014 година. Тя ще се реализира чрез увеличение на индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи.

Третата мярка е решението на правителството при второ четене на законопропекта за бюджета на ДО, внесен от народни представители да подкрепи увеличението от 1 юли 2013 година, а не от 1 октомври 2013 година на размера на обезщетение за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години от 240 лв. на 310 лв.

Общите средства за финансиране на мерките през 2013 година са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети.

МС определи също така Емил Колев да заеме поста на председател на ДА" Държавен резерв и военнновременни запаси". Досегашният председател на комисията Станимир Пеев е освободен от длъжност.

Бяха освободени от длъжност също така 19 областни управители, които все още заемат постове от мандата на ГЕРБ. За временно изпълняващи длъжността бяха назначени техни заместници.

МС прие още министърът на образованието да полага държавен печат при отсъствието на министъра на правосъдието.

Мароко пък ще открие почетно консулство в Пловдив, стана ясно още след днешното заседание на правителството.

Водещи новини

Още новини