КАТ подгони велосипедистите за светлоотразители и звънци

share

15 колоездачи са били глобени в София от началото на годината, съобщиха за „Монитор” от столичния КАТ. Нарушенията, за които са били санкционирани, са за каране в насрещното движение и липса на звънец или светлоотразители на колелото.

Глобите им се налагат с фиш от 10 до 50 лева. Летенето срещу потока от колите била и една от най-често срещаните причини за катастрофи между велосипедисти и автомобили (между 15-20% от всички произшествия). Карането срещу движението понякога е основано на страха от това да не ви ударят отзад и чувството, че възможността да наблюдавате колите срещу вас е достатъчно условие за предотвратяване на катастрофи. В действителност велосипедистите рядко биват блъскани отзад твърдят от КАТ.

„Много колоездачи намират за странно това, че ги спираме. Те обаче са участници в движението и трябва да се съобразяват с правилата. Това е за тяхна лична безопасност”, категорични бяха пътните полицаи. Те постоянно били в диалог със Столична община и с различни велоорганизации, за да намерят решение как улиците в София да станат по-безопасни за любителите на колелетата. По време на срещите са набелязали най-опасните места за колоездачите. Това са предимно централните части на града, където има синя зона, както и по-натоварените кръстовища. Заради паркираните коли велосипедистите са принудени да карат по пътното платно, а много от тях не спазват сигнализацията на светофарите.

Според пътните полицаи най-критичните места за велосипедистите в столицата са девет. Това са кръговите на Руски паметник и Сточна гара, бул. „Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Христо Ботев”, Орлов мост, бул. „Васил Левски”, ул. „Опълченска”. Там не навсякъде има обособени велоалеи, а потокът от коли е изключително голям. Велосипедистите обаче не се съобразяват с това и в час пик се промушват между автомобилите, не обръщат внимание на знаците, не сигнализират за намеренията си и често се озовават на капаците на возилата. От Пътна полиция ежедневно пращали екипи към тези критични места. Освен това катаджии обикаляли и крайните квартали, където колите летели с бясна скорост по малките улички.

Водещи новини

Още новини