Турски студенти в България протестираха пред НДК

Булфото
share

Турски студенти се събраха на протест пред НДК по повод събитията на площад "Таксим" в Истанбул.

50-тина студенти от Турция, посещаващи български висши учебни заведения, се събраха пред Националния дворец на културата в София, за да изразят протеста си срещу сблъсъците между полиция и екоактивисти в Истанбул.

Демонстрантите носеха плакати на български, турски и английски език, критикуващи разпръскването на граждански протест, предизвикан от застрояването на зелените площи в парка "Гези" в турския град.

От два дни Турция е обхваната от безпрецедентни безредици. Причина за недоволството първоначално бяха плановете на властите за застрояване на парка "Гези" край централния площад "Таксим" в Истанбул. Демонстрациите обаче прераснаха в сблъсъци между демонстранти и полиция, при които бяха ранени стотици, а десетки - арестувани.

Турските студенти в България подкрепиха младежите в родината си и заявиха готовност да се приберат там, за да се включат активно в демонстрациите. Те настояват за демократично, а не ислямистко управление, каквото се опитва да наложи Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТВ.

Турските младежи у нас осъдиха и цензурата в турските медии, които не отразяват гражданското недоволство в истинската му светлина и размери.

В социалните мрежи заваляха съобщения от граждани на Истанбул, в които се твърди за 27 убити от полицията по време на демонстрациите, които не фигурират в официалните статистики с пострадали и арестувани.

Джак Годжу пише: "Скъпи приятели от целия свят, в момента вие виждате какво се случва в Турция по-ясно, отколкото ние тук. Има медийно затъмнение - едва три канала отразяват протестите. Днес турската полиция уби 27 души по нареждане на правителството на Партията на справедливостта и развитието. Моля, разпространете новината. както можете!".

Междувременно в събота следобед Зелените организират в София нов протест в подкрепа на протестиращите срещу застрояването в центъра на Истанбул. Няколко десетки потребители вече са заявили участие в събитието "Солидарност с протестите в Истанбул: Гражданско присъствие пред Турското посолство".

Снимки от протеста пред турското посолство в София можете да видите ТУК!

Водещи новини

Още новини