В някои пилешки продукти има над 20% вода и соли, съобщава в. "Сега", позовавайки се на изявление на изпълнителния директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
"Недопустимо е потребителите да плащат 20% вода и соли като за пилешко месо", подчерта той. Според асоциацията с тумблер и шприцове всяко парче месо може да "порасне" с до 65%.
Пилетата се инжектират със саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума гуар и др. В месната промишленост карагенанът се използва предимно за намаление на количеството на месото за сметка на увеличаване на съдържанието на вода. Основното му свойство е способността да свързва под формата на устойчив гел от 20 до 120 пъти повече вода от собствената му маса. Независимо от множеството оптимистични становища неотдавна СЗО настоятелно препоръча храни, съдържащи карагенан, да не се консумират от бременни и малки деца. Тази мярка беше предизвикана от публикувани наскоро резултати, според които предизвиква язва и рак на храносмилателния тракт у опитни животни. Kсантан и гума гуар се използват като сгъстители. Влагането им в малки количества в хранителните продукти и напитки се смята, че не вреди.
Още не е ясна съдбата на наредбата, забраняваща влагането на вода над 4.3%. На 13 май ще бъде следващото заседание на Върховния административен съд по жалбата на асоциацията на месопреработвателите срещу наредбата. Според тях не може изискването да не се влагат разтвори в пилето да важи само за българските стоки, а за вносните - не.
Пред "Сега" обаче Богомил Николов каза, че допустимата доза на примесите в ЕС е 3-5%. "Имаме проучвания на практиката в Европа, която показва, че водата и солите се движат средно в тези граници", обясни още той. "В много малко европейски държави това се урежда със законови норми, затова нашата наредба е много смел ход", каза Николов и изрази надежда нормите да не отпаднат. Според лекари консумацията на такива продукти води до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб, алармира той. И призова служебното правителство да постави интересите на българския потребител на първо място и да запази ограниченията за влагане на вода в пилешкото месо.