"Умните електромери" също могат да се манипулират

share

В България вече има доста пилотни проекти за автоматично отчитане на електромери. Едно от тях обаче е циганската махала в Пазарджик. Уредите са поставени преди три години, поставени са в кутии с двойни врати и са пазени със СОТ.

Петър Костадинов от EVN разказва, че отчитането е свързано със софтуер. Циганите обаче недоволстват от електромерите. „Може ли четиричленен човек да потроши 180 лв., аз не съм учена, не разбирам какво отчита“, недоволства жителка на махалата пред БТВ.

Според Георги Милушев от Техническия университет в София умните електромери обслужват не само абонатите, а и ЕРП-тата. Затова цената за поставянето трябва да бъде споделена при поставянето. Справедливият дял на клиентите е 20%. Цената на подобни електромери е 120 евро, което означава, че всеки трябва извади 50 лв. за да плати подобен електромер. Спестяването от подобни електромери е между 20 и 40 евро.

Милушев призна, че теоретично има опасност ако инкасаторите отчитат с инфраред порт да надписват сметките двойно. Това обаче практически е невъзможно, защото достъп до подобни данни има само техника, а и икономически е нерентабилно, каза инженерът.

Водещи новини

Още новини