Дават по 10 000 лв. на мечка, но те продължават да нападат

share

Всякакви проекти има в защита на кафявата мечка, най-скъпият от тях е за повече 1,8 млн. лв. Излиза, че на една мечка се падат около 10 000 лв. Нападенията над животни и хора обаче не спират, пише 24 часа.

“Пред погледа на държавата се правят глупости - семинари, брошури, дипляни, беседи из селата, кошове с катинарчета. Харчат се средства без ефект. Ако тия пари се дават за храна на мечките, например мармалад, и се садят плодни дръвчета високо в планината, те няма да слизат и да нападат в селата”, казва Явор Говедаров, кмет на с. Търън и шеф на ловната дружинка.

Досега екоминистерството е раздало на стопаните от областта 180 електропастира, които струват по около 1000 лева единият. След проверка обаче инспекторите открили част от тях по мазета и тавани - опаковани. От екоинспекцията се заканиха да не плащат щети на стопани, които не са ги монтирали.

В края на миналата година в селата с мечки наоколо - Търън, Хасовица и Кутела, бяха поставени пилотно по проект първите в страната 20 контейнера за смет с катинар “антимечка”. В Търън обаче, където бяха поставени контейнери с катинари тип “бобър”, нито една мечка не ги е наобикаляла.

Никой не използва и раздадените спрейове за 15 000 лв., защото невинаги са ефикасни.

Водещи новини

Още новини